9 Kasım 2011 Çarşamba

BARCELONA NEDEN BU KADAR İYİ?



1.LA MASİA:

                Altyapılarına ‘La Masia’ diyorlar.Kurulmasında Johan Cruyff etkili olmuş.Onun FC Barcelona da etkin bir rolü var zaten.

                La Masia,yetenekli ve karakterli futbolcu yetiştiren bir fabrika.Çocukluk dönemlerinde,yetenekli gördükleri futbolcuları alıyorlar.Üzerine karakter de ekliyorlar.Messi-İniesta-Xavi çok efendi,diğerleri de…

                La Masia’nın yetiştirdikleri;Xavi,Puyol,Valdez,Messi,İniesta,Busquets,Fabregas,Pique,Thiago,Pedro.Bu oyunculardan 7-8 i ilk 11 de başlıyor.Ve bazıları altyapıdan birbirlerini tanıyorlar.Pique,Fabregas,Messi gibi.Yıllarca beraber oynadılar.Altyapıdan hazır bir kadro geliyor.Birbirlerini tanıdıkları için bir hazırlık evresi geçirmiyorlar.A takıma giriyorlar.Yıllardır Barça da oynamış gibi oynuyorlar.Takır takır işleyen sistemin parçası oluyorlar.Ve sırıtmıyorlar.

                Kadrolarını altyapı-yerli oyunculardan kuran takımların oyunlarında daha fazla mücadele olur.Altyapı oyuncusu takımını benimser ve futbol hayatını o kulüpte tamamlamak ister.

2.SÜREKLİ HAREKET HALİNDELER:

                Fenerbahçe gibi durarak oynamıyorlar.Her oyuncu kendine yeni pozisyon yaratıyor.Xavi oyun kurarken,David Villa soldan defans arasına koşu yapıyor,Dani Alves yavaş yavaş ileri çıkıyor,Messi ceza sahası içinde verkaç yapacağı İniesta’nın yanına gelmesini bekliyor.Duran bir oyuncu yok.Herkes top istiyor,Top her oyuncuya değiyor.

3.PAS TRAFİĞİ:

                Her hücuma çıkışlarında en az 20 pas yapıyorlardır diye düşünüyorum.Kapanan savunmaları pasla çok rahat açıyorlar.Orta saha da Xavi-İniesta-Busquets sürekli pas yaparak rakibi üzerlerine pres yapmaya zorluyor.Pres yediklerinde panik yapmadan ve hızlı şekilde verkaçlarla rakibin pres yapan orta saha oyuncularını eliyorlar.Xavi-İniesta üzerine topu kapmak için 4 rakip oyuncu pres yapabiliyor.Onları da rahatlıkla geçiyorlar.

                Pas trafiği ile rakip orta saha oyuncularını zihinsel ve fiziksel olarak yoruyorlar.Ceza sahasında hızlı verkaçlarla rakibin yavaş ve sezgileri eksik defans oyuncuları geçerek golü yapıyorlar.


Üçgen pas trafiği.Sonucunda rakip orta saha oyuncuları elendi.Ve Messi ilerde verkaç yapacağı İniesta-Xavi yi bekliyor.

4.BASİT OYNUYORLAR:

                Sistemleri basit ve tıkır tıkır işliyor.Attıkları goller muazzam ama son vuruşu yapana kadar gelen süreç inanılmaz.Barcelona futbolun en basit hallerini ortaya koyuyor.Fakat basitliği yaratmak zor.Aslında basitliği tercih ediyor Barça.

5.PRES:

                Rakip sağ beke David Villa pres yaparken rakip sağ oyuncusuna Abidal yaklaşıyor,rakip orta saha oyuncularına İniesta-Xavi pres yapıyor.Rakip oyuncu topu aldıktan sınra enselerinde Barcelonalıları görüyor.Topu kaybediyorlar.

6.BİR SONRAKİ HAMLEYİ DÜŞÜNÜYORLAR:

                Pas gelmeden zihinlerinde neyi yapacaklarının kararını vermiş oluyorlar.Yani Xavi pas almadan önce çoktan pası nereye atacağının kararını vermişti.

                Ne yapacaklarına önceden karar vermeleri onları hızlı yapıyor,göz zevkini artırıyor,rakibi yoruyor.

7.TOPA SAHİP OLMA:

                Maçları %60-70 gibi topa sahip olma oranlarıyla bitiryorlar.Oynadıkları oyun bu kadar yüksek oran doğuruyor.Hem de istediklerini yapabilmek için böyle yükse topa sahip olmaya ihtiyaçları var.


                Yukarıda Barça atak halinde,topu rakip sahaya yıkmış.Oyuncular hareketli birazdan verkaçlar olacak,tipik Barça oyunları.Gol olmasa bile dönen topları alıyorlar.Rakip topu uzaklaştırınca top yine Barçalıların ayağına geçecek.Top sürekli Barça da.Topa sahiplik yüzdesi %70 lerde…

8.TAKIM VE OYUN KARAKTERİ:

                Takım Karakteri:Bir bütün.Bir makine gibi.İlk dk’dan itibaren son dk’ya kadar işliyor.Atılan gole hep beraber seviniyorlar.Bir oyuncunun,herkes sevinirken uzakta tek başına durduğunu göremeyiz.Yapılan hata sonucu kimse kimseye bağırmıyor.Altyapıda empati öğretiyorlarmış.Forveti,kaleye sokup kalecinin yaşadıklarını ona hissettiriyorlarmış.Birbirlerine bağırmak yerine açıklarını kapatıyorlar.Hata nadir zaten.


               Altın Top Ödülü.Her yıl bu 3 lü aday zaten.Messi kazanmış.İniesta-Xavi de en az Messi kadar sevinçli.(Bir takım olmak.)

                Oyuncu Karakteri:Kadro,karakterli,mütevazi oyunculardan oluşuyor.Oyuncuların egosu yüksek değil.Altyapıda bu özellikler aşılanıyor.Kimse takımın önüne geçmiyor.takım bütünlüğü korunmuş olunuyor.

9.KONDİSYON:

                Kondisyonları her zaman iyi.Mükemmel sistemlerini ortaya koymak için en başta kondisyona ihtiyaçları var.Hafta içi yapılan antrenmanlarda onlara güç kazandırıyor zaten.Onların ekstradan yarattıkları saha içinde.Kendileri koşmak yerine topu koşturuyorlar.Pas yapıyorlar.Enerjilerini harcamıyorlar,enerji onlarda kalıyor.Rakibi yoruyorlar.Kendilerine kalan enerjiyi maç sonuna kadar değerlendiriyorlar.Farklı skorlarda zihinsel konsantrasyon ve iyi kondisyondan geliyor.

                Zihinsel kondisyonda önemli.Kupaları sürekli kazanmaya motive olmak zor.Bunu da başarıyorlar.İlk yarı skor 3-0(kendi lehlerine) iken ikinci yarı ‘maç bitse de gitsek’ havasında kesinlikle değiller.İkinci yarıda skor 5-0 oluyor.Ya da Şampiyonlar Ligini aldıktan sonra ertesi sene düşük performans sergilemiyorlar.Yine motive oluyorlar.Her sene her kupaya sahip Barça var.Çoğu takımlar gibi 3-4 yılda bir parlamıyorlar.

                                    Her sene bu kupayı alacak motivasyonu ve oyunu yaratıyorlar.

10.JOHAN CRUYFF:

                La Masia’nın kurulmasında Cruyff etkili olduğu biliniyor.Şimdi,bir Hollandalının,total futbolun Barcelona üzerinde etkili olduğunun kanıtının sözleri:

-Top bizdeyken onlar gol atamaz.
-Futbol basittir.Zor olan basit oynamaktır.

Bu sözler Cruyff’ ait.Barcelona bugün yukarıda ki sözlerde geçen futbolu oynuyorlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder